Zoutkamer Maastricht

Halotherapie

De geschiedenis van Halotherapie. 

Halotherapie komt uit Oost – Europa. Eeuwen geleden werd er vastgesteld dat de mijnwerkers in de zoutmijnen nauwelijks ziek waren, ondanks de zware arbeid die ze verrichtten. Na langdurig onderzoek werd vastgesteld dat het klimaat in de zoutmijnen een positieve uitwerking had op de gezondheid en dan met name positief voor de huid – en luchtwegen. Omdat veel mensen niet een echte zoutgrot kunnen bezoeken werd er geprobeerd een zelfde klimaat/ ruimte boven de grond te realiseren. Zo zijn de kunstmatige zoutkamers ontstaan.

In de zoutkamer wordt met een halogenator droge microscopisch kleine deeltjes van hoogwaardig farmaceutisch zout gelijkmatig in de kamer verspreid.

Het zout dat wordt ingeademd heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, daardoor heeft regelmatig verblijf in een zoutkamer ook een preventieve werking. Zout is negatief geladen en trekt na inademing positief geladen deeltjes aan, zoals slijm en stof, wat dan makkelijker worden opgehoest of dankzij stofwisseling het lichaam verlaat via de bloedbanen en hiermee de uitwisseling van zuurstof en koolzuurgas in de longblaasjes verbetert.

Als een zoutpartikeltje in aanraking komt met een bacterie of virus trekt het zout het vocht eruit waardoor deze afsterft. Daardoor werk halotherapie weerstand verhogend. Hoe ernstiger de aandoening, hoe meer sessies er uiteraard nodig zijn om tot een optimaal resultaat te komen. Gemiddeld merk je bij 2-3 sessies per week vanaf de 2e-3e week een aanzienlijke verbetering in je klachtenpatroon. 

Ook is gebleken dat er na blootstelling van de huid aan het micro-zout verbetering kan optreden bij huidklachten zoals Acné, Eczeem en Psoriasis. Het zout werkt voor de huid reinigend en ontschilferend.

Voor kinderen (vanaf 6 maanden) is Halotherapie ook geschikt. Kinderen reageren intensief op Halotherapie zodat regulier medicijngebruik vaak snel verminderd. De weerstand van kinderen wordt verhoogd waardoor ze minder vaak ziek zijn.

In onze zoutkamer is er een apart kinderhoekje waar ze kunnen spelen zodat hun verblijf aangenaam wordt.